Jaké knížky u nás frčí v letošním létě?

Už delší dobu mi v hlavě dřímá příspěvek o knížkách v angličtině, které u nás momentálně hrají prim. Některé máme hodně dlouho buď z druhé ruky nebo z Book Depository, jiné sotva pár týdnů zapůjčené z knihovny nebo od kamarádů.  Jedno mají ale všechny společné: jsou skvělé, zábavné, vkusně ilustrované a vhodné pro malé i větší rodilé i NERODILÉ čtenáře. Najdete mezi nimi i svoji oblíbenou?


We're Going on a Bear Hunt (Michael Rosen and Helen Oxenbury)

Kdo by neznal tuto oceňovanou dobrodružnou knížku plnou hrátek se slovy od skvělého britského autora Michaela Rosena? Příběh je velmi rytmický a dějově bohatý, klíčem je repetice, kterou děti zbožňují. Pomáhá jim lépe se koncentrovat, ke konci už dokážou samy opakovat rýmované pasáže. Velkým poutačem dětské pozornosti jsou také výborně zvolená citoslovce k jednotlivým pasážím, díky nimž příběh nabývá nový rozměr a vtáhne malé posluchače do děje. Nedílnou součástí knihy jsou neotřelé ilustrace od Helen Oxenbury. Knížka před dvěma roky oslavila 25. výročí, k němuž Michael Rosen natočil velmi populární video s vlastním osobitým přednesem celého příběhu. Došlo i na jeho animované ztvárnění. Obě videa jsou a must-see! Příběh se skvěle hodí pro předčítání v kolektivu dětí, na což můžete navázat tematickou výtvarnou dílničkou (na internetu jsou dostupné desítky kreativní nápadů, jak knížku výtvarně zhmotnit; já osobně plánuju použít na nejbližší playgroup).

If You Give a Mouse a Cookie (Laura J. Numeroff and Felicia Bond)

Tuto knížku jsme si půjčili úplně náhodou v pražské Křesťanské knihovně a jsem za ni MOC ráda. Až teprve doma jsem zjistila, jaký je to poklad. Dnes patří mezi moderní klasiku přeloženou do 13 jazyků. Hned po prvním vydání sklidila okamžitý úspěch a odstartovala celou sérii If You Give... čítající 16 příběhů, které se pravidelně drží na žebříčku nejprodávanějších titulů sestavovaném The New York Times. V roce 2000 dokonce jeden z příběhů If You Give A Pig a Pancake označila známá americká moderátorka Oprah Winfrey za jednu ze svých nejoblíbenějších věcí v daném roce.
Příběh o rozverném myšákovi má opravdu něco do sebe. Krom toho, že pobaví, skrývá v sobě i určitý morální příběh v podobě moderní bajky. Myšák, který nikdy není dostatečně spokojený, zrcadlí chování typické pro nejmenší posluchače. Roztomilé ilustrace doprovázené jednoduchým a krátkým textem jsou natolik názorné, že jej pochopí i ti nejmenší. Pokud byste přeci jen narazili, zkuste dítě dopředu seznámit s příběhem česky. Tak jsem to udělala s Májou já a až se s ním důkladně seznámí přejdeme do angličtiny. Zpravidla jí to tak vůbec nevadí.


Where's My Teddy? (Jez Alborough)

Báječná knížka se stručným ale velmi originálním příběhem o zatoulaných plyšových medvědech a medvídcích vydaná nakladatelstvím Walker Books byl skvělý tip od Báry Kvasničkové ze Speak and Do. Moc za něj děkujeme! Čteme už týden několikrát za sebou (z toho česky stačilo jen dvakrát). V angličtině je krásně rytmická a originálně rýmovaná, což Máju uchvátilo hned zkraje. Něžné ilustrace jsou obrovské plus.
Pokud chcete inspiraci, jak knihu číst, objevila jsem video, kde ji čte samotný autor.

Go, Dog, Go! (P. D. Eastman)

Další objev z Křesťanské knihovny, o kterém jsem na začátku ani netušila, co v sobě skrývá. Tato přes padesát let stará americká klasika vyšla ve světoznámé edici Dr. Seusse Beginner Books. Cílem titulů vydávaných v rámci uvedené edice bylo nahradit nudné knížky-slabikáře pro nejmenší čtenáře ve školách. Jejich neutuchající popularita je dokladem, že se jim to povedlo možná lépe, než si jejich vydavatel Theodor Seuss Geisel alias Dr. Suess dokázal vůbec představit.
Obrovskou výhodu v této knížce vidím především v tom, že jsou tam velmi jednoduché obraty, které se opakují a vesele obměňují, takže hravě udrží pozornost dítěte a pobaví. Jednoduché a přitom zábavné a názorné ilustrace skvěle usnadňují pochopení významu textu. (A red dog on a blue tree - A blue dog on a red tree - A green dog on a yellow tree). Báječné pro procvičení prostorové orientace a s ní souvisejících předložek, barev, velikostí, tvarů apod. I tato knížka byla zanimována. Od stejného autora mimochodem vyšla i kniha Are You My Mother?, na kterou máme nyní také spadeno.


Ten Little Ladybugs (Melanie Gerth and Laura Huliska-Beith)

Poslední novinkou, kterou máme jen několik dní, ale bez níž Mája odmítá jít spát, je Ten Little Ladybugs. Opět díky Báře za tip! Něžně ilustrovaná a rýmovaná knížka s roztomilými trojrozměrnými beruškami je určena pro nejmenší čtenáře. Učí jen nejen počítat (i pozpátku), ale i pojmenovávat různá zvířátka. Hlavním motivem je ale repetice – stejný příběh, mění se jen místo, kde leží berušky, a zvířátko, které se postará o zmizení vždy jedné z nich. Máje se líbí, když jí při čtení nechávám prostor, aby sama do verše doplnila konkrétní zvířátko, nebo číslovku. Někdy ji trefí podle rýmu, někdy dá nahodile nine, ta je totiž její nejoblíbenější.


A co vaše oblíbené knihy? 

Štítky: