Mother Goose Club

Zhruba před měsícem objevil můj muž nový zdroj říkanek a písniček s názvem Mother Goose Club. Teď už ho máme dostatečně odzkoušený, tak se s vámi můžu konečně podělit o náš top výběr.
Mother Goose Club představuje velmi populární vzdělávací online program pro děti předškolního věku, který má obrovskou sledovanost na YouTube. Na svých stránkách se chlubí až třemi miliardami shlédnutí (což mi připadá na jednu stranu neuvěřitelné, na druhou stranu ale docela logické: stačí si jen představit všechny moje kliky, které vedly k napsání tohoto příspěvku).

Největší přínos tohoto programu nespatřuju v počtu shlédnutí, nýbrž v tom, že nenabízí jen klasické písničky. Ve svém repertoáru má i poměrně velké množství hraných říkanek. Už několikrát jsem zde vyslovila obavu, že díky všem těm písničkám, co dnes a denně posloucháme, bude Mája angličtinu už na věky považovat za jazyk písničky. Pevně věřím, že říkanky vše uvedou alespoň částečně na pravou míru. 

Na MGC se mi líbí i to, že hlavními protagonisty nejsou animované postavičky, ale skutečné děti převlečené do relativně sympatických kostýmů (srovnám-li to s některými ostatními pořady). Děti vystupují se spoustou rekvizit, tu a tam se objeví nerušivé doplňkové animace. Vše pospolu tak vytváří jednoduchý obrázek, který pomáhám dětem pochopit text říkanky. Některé říkanky nebo písničky jsou pouze animované, ale ty nesledujeme. Většina našich oblíbených je postavená na pohybu a tanci, což je jedna ze základních podmínek, chceme-li, aby se děti učily přirozenou a hravou formou.

Takže až bude venku zase pošmourno a už nebudete vědět, kam se vrtnout se svými ratolestmi, postavte je doprostřed vaší domácnosti a pusťte jim dvě, tři říkanky nebo písničky. Nezapomeňte se ale do pohybu, zpívání a veršování aktivně zapojit i vy (slova běží na obrazovce) a pomoci jim text lépe vstřebávat. 

Náročnějším z vás doporučuju si prohlédnout webové stránky Mother Goose Club. Najdete v nich zásobárnu různých aktivit (tematicky související omalovánky ke stažení, noty, videonávody na různé související aktivity), ale i přehledný soubor zmiňovaných písniček a říkanek. 

A tady už je přehled našich nejoblíbenějších říkanek:

Humpty Dumpty  – Tuhle mi Mája ve své verzi recituje pokaždé, když ji vysadím na botník.

Yes and No

Brother John – Tuhle má asi opravdu nejraději. Stačí se na chvilku natáhnout a hned zanotuje: á jů sípin, bad džo?


A samozřejmě máme i svůj top výběr písniček Mother Goose Club:

Driving in My Car

The Bunny Hop 

Rockinˈ Robot

Today is Your Day – Tuhle si schovávám. Za pár dní se nám bude hodit! 


A na závěr ještě jednu, kterou jsem objevila až při psaní tohoto příspěvku. Až se budete chystat na kutě...
Cornbread Crumbled in Gravy


As long as we live, there is never enough singing. 
Martin Luther



Štítky: ,