Let Them Draw and Doodle!

Malujete rádi? A co vaše děti? Pokud také, můžete se radovat. Psychologové a neurovědci se totiž svorně shodují na tom, že čmárání a malování prospívá naší koncentraci a paměti. A mně samotné se zdá, že se u něj člověk dokáže báječně uvolnit a hodit za hlavu všechny starosti a strasti.

Recent research in neuroscience, psychology and design shows that doodling can help people stay focused, grasp new concepts and retain information. (The Wall Street Journal, The Power of the Doodle: Improve Your Focus and Memory)

http://www.wsj.com/articles/the-power-of-the-doodle-improve-your-focus-and-memory-1406675744

Co kdybychom tedy malováním posílili lásku našich dětí k cizím jazykům a potažmo i cizím kulturám? Pojďme propojit čtení v jiném než rodném jazyce s malováním a uvidíme, co to udělá s mozkovými závity našich ratolestí.

Až se děti vyběhají na sluníčku a vyřádí u vody, vrtněte se s nimi někam do stínu, čtěte si s nimi příběhy v angličtině nebo jiném cizím jazyce a nechte je u toho malovat. Čtení a složitost příběhu přizpůsobte jejich schopnostem a věku, příběhy můžete i převyprávět, mladší děti s nimi případně dopředu seznámit v mateřštině. A motivujte je – nejhezčí obrázek společně přihlásíte do soutěže!

Tento úžasný nápad měli autoři projektu Kamarádi, jenž podporuje multilingvismus a multikulturní výchovu a v loňském roce byl oceněn Evropskou jazykovou cenou LABEL. Autoři projektu letos pořádají již třetí ročník výtvarné soutěže Vícejazyčnost je bohatství.

Soutěž je určena dětem, které pocházejí z vícejazyčných rodin, národnostních menšin, mají zahraniční kořeny nebo se učí a komunikují vedle češtiny také v dalším jazyce. Je založena na čtení či předčítání literárních děl pro děti, vytváření kreseb, ilustrací, komiksů nebo dokonce vlastní knížky na námět literárního díla“.

Podrobnější informace a podmínky soutěže naleznete na stránkách uvedeného projektu:
http://www.zaedno.org/soutez/vicejazycnost-je-bohatstvi-2015

Po skončení soutěže pořádají autoři putovní výstavu nejhezčích prací, která bude k vidění na rozličných místech, nejčastěji v městských knihovnách. Práce z loňského ročníku soutěže jsou celé léto k vidění v Městské knihovně v Čelákovicích. Stojí za shlédnutí, je až k neuvěření, jak jsou některé děti kreativní a nadané!

Let's doodle the summer away!

Štítky: